Et liv med sved

Hvordan sved har påvirket netop dit liv .....

Et liv med sved

Indlægaf MB skrevet ons nov 01, 2006 6:37 pm

Mange, mange dage og aftener fortvivlet og alene....

Sådan kan mine svedproblemer nok bedst beskrives. Jeg er 26-årig mand fra Århus som lider af hyperhidrosis. Siden jeg kan huske, har jeg altid svedet meget. Det er primært i ansiget og under armene, der generer mig. Men i realiteten sveder jeg over det hele; hænder, fødder, maven, ryggen osv. Men ansiget og under armene er det værste. Ikke mindst fordi det er jo der andre ligger mærke til det......

Det er først fornylig jeg ligesom har erkendt, at det her var en sygdom som jeg ikke rigtig gøre for jeg lider af. Da jeg var barn og teenager var jeg bare pinlig berørt og fortvivlet over min situation og gjorde alt hvad jeg kunne for at skjule det.

Der er ingen tvivl om det har kostet en del. Efter folkeskolen var jeg ikke i stand til at håndterer mine problemer og det var kun med nød og næppe jeg klarede 2 år på handelsskolen. Mine karakterer og ambitioner var egenli til meget mere, men på handelsskolen kunne jeg pjække stort set så meget jeg ville. Det vil sige i sommerperioden når det var rigtig varmt kunne jeg blive hjemme og storsvede i stedet for at skulle gå i skole og konstant tænke på at sveden drev af mig.

Jeg gennemførte og fik en læreplads som sælger i en hvidevarebutik, hvilket var okay og jeg kom også igennem med rimlig succes. Men når jeg tænker tilbage på tiden i butikken er det primært sveden jeg kommer i tanke om. Hvordan sveden piblede frem på panden når jeg skulle forsøge at sælge noget. Hvordan jeg snød mig til ekstra mange pauser, hvor jeg kunne tørre sveden af på toilettet eller søge ly i det kølige lager. I butikken kunne, der om sommeren være meget, meget varm....og det var et helvede. Efter jeg var udlært arbejde jeg der et halvt år og sagde så op. Jeg kunne ikke mere. Jeg fortalte aldrig nogen om det, men forsøgte bare at skjule det så godt som muligt.

Jeg anede ikke hvad jeg skulle. Min selvtillid og tro på at jeg kunne klare noget var helt i bund. Så jeg tog tilbage til mit gamle fritidsarbejde på en tankstation og arbejde der et stykke tid. Der var en god aircondtion og jeg kunne passe mig selv det meste af tiden. Men, men det var ikke lige det jeg havde lyst til, så for et par år siden tog jeg mig sammen og søgte ind på drømmeuddannelsen og kom ind.

Pointen er bare at mine svedproblemer gennem hele mit liv har været med til at hindre mig i at arbejde med det jeg gerne ville.

Også socialt har jeg haft måttet sige nej til mange ting, og det inkluderer mange kærester. Jeg har egenlig ingen problemer med at omgåes folk, så længe det forgår under nogle forhold, hvor jeg kan styre problemerne.

Jeg har en teori om at i mit tilfælde sveder jeg nøjagtig de samme steder og på de tidspunkter som alle andre. Forskellen er bare at at når andre har det varmt så driver det af mig.

En varm forårsdag. 22 grader og høj sol. "Puha, det er godt vejr i dag hva?" siger min kammerat. Jeg kigger på ham ikke en svedperle nogen steder, står han i sin t-shirt og kigger tilfreds mod solen. Jeg står i min sædvanlige trøje eller jakke og tørrer med en hurtigt bevægelse sveden af overlæben og panden. "Jo, det er dejligt" svarer jeg.

Jeg er sikker på andre kender det eksempel. Men det er forfærdeligt. Jeg hader sommeren. Det betyder mange dage isoleret indenfor kæmpede med sveden. Jeg har flere gange i midt liv måttet afvise piger, som jeg var helt vilde med pga. af frygt for at hun skulle finde mig afskyelig, hvis hun fandt ud af det.

Men jeg er kommet et skridt videre. Dels har jeg for første gang fortalt min en kæreste om problemet. Hun accepeterede fuldt ud og var meget forstående, og det hjalp utroligt meget. Et godt råd til alle: Fortæl dine nærmeste om dit problem. Det letter helt utroligt og løser op for mange situationer.

For et halv års tid siden gik jeg til lægen. Jeg skulle have gjort noget nu. Desuden var der på nettet begyndt at dukke sider op med info, mulige løsninger og ikke mindst forums med andres erfaringer. Jeg var som i den syvende himmel. Jeg er íkke alene. '

Det var meget svært at skulle fortælle lægen om problemet. Men jeg ovevandt frygten og besluttede mig for at fortælle alt. Min egen læge var forstående, men anede intet om sygdommen. Heldigvis henviste hun mig videre. Efter 3 mdrs ventetid havde jeg tid hos en hudlæge her i århus. Jeg er temmelig skuffet over den første læge jeg var ved. Jeg fik kun at vide hvad jeg godt vidste i forvejen og hun var temmelig uforstående. Men jeg har fået iontoforese-behandling, og dt var okay. Jeg lånte et apparat i en måneds tid og brugte det på hænder, fødder og under armene. Det er en virkning, men det er udelukkende symtomnedsættende og ikke helbredende og det er en smule fortvivlende. Desuden kan det ikke bruges i ansigtet, så mine probelmer er langt fra forbi.

Men jeg lever nu i bedre harmoni med sveden og heldigvis er sommeren nu over, så nu kan jeg nyde min favorittid; vinter.
Sidst rettet af MB ons nov 01, 2006 8:06 pm, rettet i alt 1 gang.
MB
 
Indlæg: 1
Tilmeldt: ons nov 01, 2006 5:54 pm

sved

Indlægaf Jamie skrevet ons nov 01, 2006 6:55 pm

Jeg ved ikke om jeg har det her problem, for jeg har ikke været til lægen. Men alle de ting som bliver sagt her om problemet har jeg oplevet, ihvertigfald det meste. Men min mor bliver ved med at give alle mulige grunde til hvorfor jeg sveder. Men når jeg gør hvad hun siger sveder jeg stadig lige sådan.
Jamie
 
Indlæg: 1
Tilmeldt: ons nov 01, 2006 6:50 pm

Indlægaf Chriss skrevet lør nov 04, 2006 8:46 am

kan nikke genkendende til det meste stort set.

Til MB :_er det muligt at du kan give navnet eller bare adressen eller tlfnr på lægen? du skriver du har været hos en hudlæge i århus . jeg har skrevet her for nogen tid sidn og efterlyst en hudlæge i århus-området. du skriver at hende du var ved ikke var så god, men jeg skal have gjort noget nu på grund af mit arbejde. Især hvis der er tre måneder ventetid
Chriss
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: ons sep 13, 2006 10:27 am
Geografisk sted: Århus

Hej!

Indlægaf no more sweat skrevet fre jan 12, 2007 9:51 pm

Uha hvor din historie minder uhyggeligt meget om min! Jeg kan nikke genkendende til alt det du fortæller om problemerne i jobsituationer og sociale situationer.

Jeg har døjet med det i 25 år, og har i alle de år måttet undgå alle de dejlige ting som andre mennesker har foretaget sig med største selvfølgelighed. Danse, spise på (varme) restauranter, sidde i solskin osv osv.

Men nu er jeg blevet opereret på Skejby sygehus, en lille operation med STOR effekt!

Fra brystet og opefter sveder jeg ikke mere, er fuldstændig tør, og det er en ubegribelig stor lykke for mig.

Kan kun anbefale denne behandling. :D
no more sweat
 
Indlæg: 11
Tilmeldt: fre jan 12, 2007 9:46 pm

behandling?

Indlægaf jva skrevet lør jan 13, 2007 9:37 pm

"no more sweat"

Hej lyder interessant kan man høre nærmere om den behandling du har fået??

Vh Jan
jva
 
Indlæg: 33
Tilmeldt: fre dec 22, 2006 6:17 pm

Hej Jan

Indlægaf no more sweat skrevet lør jan 13, 2007 11:11 pm

Tja der er såmænd ikke så meget at fortælle. Det er et lille indgreb hvor der skæres nogle nerver over, og derefter er man sluppet af med sit svedproblem. Man skal så være opmærksom på at man sandsynligvis vil opleve "kompensatorisk sved", hvilket vil sige at fx i mit tilfælde, sveder på ryggen og maven, fremfor i ansigtet som jeg gjorde før. Men jeg foretrækker til hver en tid at svede på steder hvor det kan skjules med tøj! :wink:
no more sweat
 
Indlæg: 11
Tilmeldt: fre jan 12, 2007 9:46 pm

sved

Indlægaf jva skrevet søn jan 14, 2007 5:40 pm

Mit problem er under armene og jeg har overvejet en behandling hvor de suger svedkirtlerne væk eller skraper dem væk.. men om den behandling kan give kompentatotrisk sved gener, ja det skal jeg da lige have undersøgt først!!
jva
 
Indlæg: 33
Tilmeldt: fre dec 22, 2006 6:17 pm

-

Indlægaf Christian skrevet man jan 15, 2007 7:44 pm

Hej JVA

Den metode du omtaler hvor man suger svedkirtlerne væk, har jeg fået at vide fra en kirurg ikke virker, hvorfor ved jeg ikke...

For at svare på dit spørgsmål du sendte til mig, så har jeg ikke oplevet at svede andre steder på kroppen efter min operation, men det kan jo vel være at det kommer når jeg får lavet den anden arm... Indtil videre går det kun godt med min venstre, har ingen problemer med sved under den og det er bare så fedt... Jeg er stadig lidt øm når jeg træner, men jeg træner også meget tungt og hårdt, så... Men ellers er alt vel.

Christian

8)
Christian
 
Indlæg: 34
Tilmeldt: søn dec 24, 2006 9:38 pm

behandling

Indlægaf jva skrevet tirs jan 16, 2007 3:12 pm

Hej Christian

Vil det sige at den operation du har fået fortaget er hvor de skraber svedkirtlerne væk? ved ikke hvorfor men jeg trode du havde fået den suget væk..

Hedder din Læge Jegper Næsted? Det hedder ham jeg skal henvises til..

Vh Jan
jva
 
Indlæg: 33
Tilmeldt: fre dec 22, 2006 6:17 pm

-

Indlægaf Christian skrevet man jan 22, 2007 3:12 pm

Hej JVA

Så vidt jeg ku forstå skærer man selve sved kirtlen væk som helhed, ikke noget med skraberi eller noget, og resten af de sved kirtler der er svære at komme til skærer man nerven til over.

Det var ikke Jesper Næstved der opererede mig men jeg har mødt ham da han står for "projektet" på Rigshospitalet, han virker flink.

8)
Christian
 
Indlæg: 34
Tilmeldt: søn dec 24, 2006 9:38 pm

Advarsel MOD operation!

Indlægaf LeneBeck skrevet lør mar 10, 2007 3:34 pm

Blev opereret i januar måned mod hyperhidrosis, lokaliseret i ansigtet, hovedbunden og på brystet på Skejby Sygehus. Var forinden til forundersøgelse og fik gennemgået alle bivirkninger incl. risikoen for kompensations-sved. Fik dog på ingen måde indtryk af, at det kunne blive værre, end det jeg kom med. Men tro mig, det er meget værre. Jeg sveder nu alle steder, undtaget i ansigtet og på halsen. Jeg sveder på brystet, maven, hele ryggen, på mine ben og fødder og under armene. Og jeg er endda opereret under armene i 1999, hvor jeg fik fjernet svedkirtlerne. Det er så grelt, at jeg må skifte bluser flere gange om dagen, er begyndt at gå med undertrøje for at suge fugten, og begge dele er GENNEMBLØDTE. Det var ikke nødvendigt før operationen, hvor det primært var mit hår og ansigt der var plaget af sveden.

Jeg ville ønske, jeg ALDRIG havde gennemført operationen og vil derfor opfordre alle, der overvejer operation til at tænke det grundigt igennem - det man får ud af det, kan meget nemt være meget værre end det hidtidige problem!

Jeg imødeser sommeren med gru, når jeg allerede her i de kolde måneder har så store problemer og ville ønske, at det kunne føres tilbage. Har bedt min læge tage kontakt til Skejby, og venter i spænding på at høre fra dem - og håber de kan hjælpe, så jeg får mit "gamle" problem tilbage. Selv om det var slemt, var det intet imod det jeg døjer med nu.

Dette blot til skræk og advarsel - det er ikke altid solstrålehistorier, desværre.
LeneBeck
 
Indlæg: 1
Tilmeldt: lør mar 10, 2007 3:19 pm

Til Lene

Indlægaf no more sweat skrevet lør mar 10, 2007 11:06 pm

Hej Lene. Det gør mig virkelig ondt at høre at operationen ikke ligefrem er faldet ud til din fordel. Øv og øv igen. Håber du får "hul" igennem til Skejby, så du kan få gjort noget ved det.

Jeg vil så sige at jeg blev informeret om,- inden operationen-, at nogle faktisk desværre oplever det så slemt som dig, og at det var umuligt at sige på forhånd, hvordan det ville blive for mig. Hvis de har undladt at give dig den samme information, synes jeg dælme du skal klage. Det er kun rimeligt at man kender alle bivirkninger ved det indgreb man står overfor at skulle gennemgå.

For mit vedkommende er det stadig gevinst. Jeg har kompensatorisk sved på bryst og ryg, men det er ikke værre end jeg sagtens kan leve med det. Det er i hvert fald LANGT at foretrække, fremfor mit gamle problem med at svede i ansigtet/hovedbund. Men jeg kan godt høre at din kompensations-svedning er værre end min.

Vil du skrive her igen, når du har nyt i din situation? Vil gerne høre hvad Skejby kan gøre ved det.

Håber det bedste for dig.
no more sweat
 
Indlæg: 11
Tilmeldt: fre jan 12, 2007 9:46 pm


Tilbage til Sved erfaringer

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte brugere og 1 gæst

cron